Vaarbewijs halen België

Hoe het vaarbewijs behalen België?

In België behaal je het vaarbewijs door een theoretisch examen af te leggen bij de overheid en een praktijktest af te leggen bij een erkend praktijktestcentrum.

Deze twee proeven zijn onafhankelijk van elkaar om het vaarbrevet te behalen in België.


Dat wil zeggen: Je kan eerst je theoretische kennis opdoen en je inschrijven voor het theoretisch examen vaarbewijs België bij de overheid.
Eenmaal geslaagd, start je je praktijkles en leg je het praktijkexamen af.


Je kan het vaarbewijs ook behalen door eerst praktijkles te nemen en de praktijktest afleggen.
Zo doe je alvast ervaring op, weet je dat het varen en het behalen van het vaarbewijs iets voor jou is en zal heel wat kennis die je opdoet tijdens de praktijktestdag vaarbewijs begrijpelijk worden in de theoretische lessen.

Ontvang gratis een opleidingsplan op maat
+ 5000 cursisten gingen je voor
Boot bestuurt door iemand met een vaarbewijs
Een persoon die het theoretisch examen aflegt voor het vaarbewijsle

Het theoretisch examen voor het behalen van het vaarbewijs België

Allereerst moet je het soort brevet kiezen:

  • Beperkt vaarbewijs België: geldig op alle rivieren en kanalen, inclusief de met de zee verbonden binnenwateren (met uitzondering van de Beneden-Zeeschelde) en afgesloten meren
  • Algemeen vaarbewijs België: eveneens geldig op alle rivieren, kanalen en afgesloten meren en bij uitbreiding ook op: de Beneden-Zeeschelde, en vanaf het strand tot 6 zeemijl uit de kust, in alle kusthavens en (bij privégebruik) de Belgische territoriale zee en de exclusief economische zone

Ga je voor het behalen van het algemeen vaarbewijs België, dan leg je dus twee examens af: deze voor het beperkt vaarbewijs en deze voor het algemeen vaarbewijs.

Bereid je goed voor en behaal jouw vaarbewijs in België

In voorbereiding van het theoretisch examen voor het behalen van het vaarbewijs, volg je de cursus die je een slaagkans op het examen garandeert van 98%.
Er is een online training inbegrepen om je kennis te testen voor het behalen van het vaarbewijs.


Deze theoretische cursus kan je volgen

  • In avondcursus: 1 avond per week in een cyclus van 3 avonden (beperkt) of 6 avonden (beperkt en algemeen vaarbewijs)
  • In dagcursus: op zaterdag en/of zondag in een cyclus van 1½ dag (beperkt) of 3 dagen (combi beperkt en algemeen vaarbewijs)
  • Naar keuze op diverse locatie: Antwerpen – Mechelen – Leuven – Gent – Vilvoorde of Knokke/Cadzand.
Persoon die cursus geeft over het vaarbewijs

Hulp nodig? Neem contact op en krijg persoonlijke begeleiding om  jouw vaarbewijs in België te behalen!

#1 in Vlaanderen - meer dan 5000 tevreden cursisten - 10/10 van onze klanten

Persoon die zich inschrijft voor het theoretisch examen van het vaarbewijs

De inschrijving voor het theoretisch examen voor het behalen van het vaarbewijs België

Dit kan je plannen op de website van de FOD-mobiliteit. Je doet dit door in te loggen met je ID of ITSME.

Je aanvraagdossier voor het behalen van het vaarbewijs verzorgt CruiseTops voor jou en dit hoeft hiervoor nog niet in orde te zijn. De examencentra zijn geopend in Namen, Brussel, Antwerpen en Oostende.

Je kan je datum/locatie voor het examen kiezen en vastleggen via deze link: THEORETISCH EXAMEN VAARBEWIJS

Het verplicht praktijkexamen voor het behalen van het vaarbewijs

Bij CruiseTops zal je heel veel leren en je moet het “examen” voor het behalen van het vaarbewijs eerder zien als een evaluatie van je kunnen… zeker niets om stress over te hebben.

Op de praktijkdag zal je ook alle vaartechnieken uitgebreid zelf oefenen: aanmeren, noodstop, keren in kort bestek,… en nog heel wat theorie kunnen toetsen aan de praktijk.


Het resultaat van je praktijktest ontvang je onmiddellijk en voegen we instant toe aan je digitale kluis aanvraag vaardossier.


Een keuze voor datum praktijk en de mogelijkheden in weekend- of weekdagen:

Instructeur voor het praktijkexamen van vaarbewijs

Administratie voor het behalen van jouw vaarbewijs

CruiseTops stelt voor jou het aanvraagdossier samen en begeleidt je van Belgisch vaarbewijs tot ICC
(Internationaal vaarbewijs). In het nieuwe gedigitaliseerde systeem kan je alle documenten zelf consulteren met ITSME en je vaarbewijs onmiddellijk zelf afdrukken, vervolgens kan je ook doorgaan naar het ICC.

De procedure is zeer eenvoudig voor het behalen van het vaarbewijs:

  • Je logt in op het portaal van de FOD-mobiliteit België via DEZE LINK.
  • Alle resultaten van je af te leggen theoretische examens en praktijktesten zullen automatisch beschikbaar zijn in het portaal.
  • In het portaal dien je je aanvraag in 

Ook de procedure voor de aanvraag van het Internationaal vaarbewijs is heel eenvoudig en enkel een administratieve omzetting.
Ze is gelijkaardig aan deze van het Belgisch vaarbewijs, via ITSME, en gaat als volgt:

  • Je start de aanvraag in de webapplicatie via deze link: AANVRAAG ICC
  • Je laadt vervolgens je bekomen Belgisch vaarbewijs op

Na nazicht van je brevet en registratie van betaling, keurt CruiseTops je ICC automatisch goed en je ontvangt bericht. Ook de overheid ontvangt instant bericht van goedkeuring. Het brevet (groene Europese kaart) wordt vervolgens verwerkt voor drukken en verzenden per post.

Zit je nog met vragen? Neem contact op
Hoe lang is het vaarbewijs geldig België?

Het Belgisch vaarbewijsis levenslang geldig, ook je internationaal vaarbewijs

Wat kost afleggen van het examen vaarbewijs België?

Per examenonderdeel voor het behalen van het beperkt en algemeen vaarbewijs betaal je € 44,00  aan de overheid bij inschrijving.
Bij herkansing moet je opnieuw betalen.

Wat kost het vaarbewijs in België?

Kijk en vergelijk!De prijs van de opleidingen in België kan sterk variëren, meestal is er geen cursusmateriaal inbegrepen en zal men je op de cursus nog passer-en plotterset of zeekaarten laten aankopen.

Bij CruiseTops is dit in de opleiding vaarbewijs behalen voor België inbegrepen!De kosten voor het volgen van een theoretische cursus bedragen € 99,00 voor de opleiding beperkt vaarbewijs en € 185,00 voor de volledige opleiding beperkt en algemeen vaarbewijs.

De praktijktestdag kost € 195 voor een volledige dag les en het examen inbegrepen.

Het totaalpakket van je opleiding voor het behalen van het vaarbewijs theorie en praktijk bedraagt dus max. € 380,00 voor het meest complete vaarbewijs motor, inclusief het cursusmateriaal en afwerking van je praktijk.

Kan ik ook buiten de Belgische wateren varen?

Dat kan zeker.
We zetten je Belgisch vaarbewijs om naar het Internationaal vaarbewijs, waarmee je ook in de meeste landen van Europa mag varen.

Hoe verloopt het examen marifonie?

Examen: woensdagvoormiddag om 10u00
VHF-examen: 20 meerkeuzevragen
GMDSS-SRC: 33 meerkeuzevragen (10 VHF - 23 SRC)
Geen giscorrectie (dus alle vragen invullen)

Is het vaarbewijsBelgië behalen moeilijk?

De leerstof die je moet kennen voor het behalen van het theoretisch examen van het vaarbewijs is bewerkelijk en er worden heel wat technische termen gebruikt.
Bovendien zal je oefeningen krijgen over navigatie, werken met verval en getijden en dien je ook de basisbegrippen van meteo en motortechniek te kennen.

In onze cursus met persoonlijke begeleiding wordt alles stap voor stap uitgelegd, we maken samen met jou alle oefeningen tot je alle leerstof kent en ook kan toepassen.

Slaagkans voor het examen voor het behalen van het vaarbewijs België 98% gegarandeerd.

Hou oud moet je zijn om het vaarbewijs België te halen?

Al de cursussen, zowel theorie als praktijk, zijn toegankelijk vanaf de leeftijd van 15 jaar. Je mag ook je theoretisch examen vaarbewijs en de praktijktest afleggen. Je vaarbewijs zelf ontvang je op de leeftijd van 16 jaar.

Deze cursisten kozen voor CruiseTops voor het behalen van het vaarbewijs België of marifoonbrevet Belgie en waren met glans geslaagd:

We zijn er, samen met onze enthousiaste instructeurs en partners, terecht fier op dat onze inzet en inspanning worden beloond met lovende recensies.

Rating icoon
Wát een ervaring ! ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️Eerst en vooral, wil ik graag Nicole en Robert bedanken voor de top-begeleiding vóór, tijdens maar ook na de cursus. De steeds vriendelijke communicatie en enthousiasme hebben er zeker toe bijgedragen aan mijn mooie behaalde resultaten, zowel voor het BV als voor het AV. Ik ben echt super-blij met de mooie resultaten en kijk halsreikend uit naar mijn behaalde vaarbewijsjes. Ook van harte bedankt voor de superbegeleiding met alle aanvragen. En dan ‘onze’ Jo, de sympathieke topinstrucuteur voor de praktische proeven : 1000x dank, het was een keileuke, boeiende en onvergetelijke dag op het water met toffe mede-cursisten. Doe zo verder beste Toppers van CruiseTops ! En hopelijk tot snel…x
Meer lezen
Profielfoto persoon recensie over vaarbewijs.

Tonny V

Cursist

Rating icoon
"Ik zou graag de mensen van Cruisetops willen bedanken voor hun fantastische service!! Ik heb de cursus samen gevolgd met een vriend van mij op 3 zaterdagen en dit was heel aangenaam. De uitleg van Robert is goed en duidelijk. Ook de praktijkdag met Jo was heel leuk en leerrijk. Zelfs na de cursus staan ze klaar om uitleg te geven indien je dit nodig hebt via whatsapp of mail. Ik had vandaag men 2 examens en voor allebei geslaagd. Bedankt Robert, Nicole en Jo. Ik zal jullie zeker aanbevelen bij vrienden en kennissen."
Meer lezen
Profielfoto persoon recensie over vaarbewijs.

Nick Anthonissen

Cursist

Rating icoon
Gisteren een heerlijke dag gehad bij Cruisetops - maritiem centrum.Alle ins en outs van Marifonie geleerd voor het src-examen.‘s Ochtends gestart met de theorie. Dit was allesbehalve saai, want de lessen van Robert zijn doorspekt met humoristische anekdotes en aangrijpende verhalen.‘s Middags het praktijkgedeelte.Dit zit zo goed in elkaar dat ik totaal geen angst meer heb om met mijn marifoon aan de slag te gaan.We waren met een groep van 7, zodat iedereen ruim voldoende individuele aandacht kreeg.Ik wil de opleidingen van Cruisetops van harte bij iedereen aanbevelen, ook aan Nederlandse belangstellenden met nautische ambities.Nicole en Robert, hartelijk dank 🙏
Meer lezen
Rating icoon
"Wij hebben enorm veel bijgeleerd tijdens de praktijktestdag. Alles werd duidelijk uitgelegd en er was veel tijd voor oefeningen, tips en tricks! Ook voor en na de cursus staat Nicole steeds klaar met een antwoord op maat. Een echte aanrader voor wie van een vriendelijke en professionele service houdt!"
Meer lezen
Profielfoto persoon recensie over vaarbewijs.

Peter Van Eyndhoven

Cursist

Rating icoon
"Super leuke dag gehad tijdens het praktijk motorboot voor mijn algemeen vaarbewijs. Ook was de uitleg tijdens de theorielessen erg goed. Zeker aan te raden"
Meer lezen
Profielfoto persoon recensie over vaarbewijs.

Stijn Voeten

Cursist

Rating icoon
"Heel goede ervaring met onze lesgever Kristof. Hij heeft alles goed uitgelegd, meerdere keren indien nodig en had voldoende geduld. Aangename ervaring. De boot zelf was ook in orde en in goede staat. Beetje geluk met het weer, de zon was van de partij en geen regen. Weliswaar een snijdende wind, maar dat kon de pret niet bederven."
Meer lezen
Profielfoto persoon recensie over vaarbewijs.

Bianca Mortier

Cursist

Vragen?

Neem vrijblijvend contact op met een expert voor al je bijkomende vragen

24/7 online of vlot telefonisch bereikbaar voor al je administratieve kopbrekers
Docent voor alle theoretische opleidingen en hoofdexaminator van het praktijktestcentrum
verified_user

98 % slaagkans op al onze opleidingen

Hét aanspreekpunt voor PLEZIERVAART en PROFESSIONELE VAART, voor elk traject de gepaste opleiding!