Leren varen Steenokkerzeel

Leer varen in de regio Steenokkerzeel

Je moet eerst leren varen en een stuurbrevet halen in Steenokkerzeel om een boot zelfstandig te besturen. Laat je al zeker niet leiden door 'snelcursus' of 'cursus in slechts twee dagen'. De te kennen leerstof is uitgebreid en vraagt het veelvuldig maken van toepassingen om alle kennis te beheersen.

Met meer dan 10 jaar ervaring weten we bij CruiseTops van aanpakken. We voorzien opleidingen op maat om je gewenste vaarbewijs te behalen.

 • Méér dan 98% slaaggarantie!
 • Lessen in kleine groep (max.15p)
 • Erkend door de FOD Mobiliteit
 • Erkend praktijktestcentrum CPC017
Ontvang gratis een opleidingsplan op maat
+ 5000 cursisten gingen je voor
Leren varen Steenokkerzeel
Leren varen in Steenokkerzeel?

Waarom moet ik leren varen in Steenokkerzeel?

Je hebt een vaarbewijs nodig in Steenokkerzeel wanneer je met een boot wilt leren varen die langer is dan 15 meter of sneller kan varen dan 20 km/u. Hieronder enkele algemene richtlijnen per vaarvoertuig:

 • Jetski: voor een jetski heb je een vaarbewijs nodig. Deze gaat namelijk al snel harder dan 20 km/u.
 • Sloep: voor een sloep heb je doorgaans geen vaarbewijs nodig.
 • Speedboot: een speedboot kan doorgaans harder dan 20 km/u. Je hebt in dat geval een vaarbewijs nodig.
 • Stalen motorcruisers: de zogenaamde waterverplaatsers of traaglopers halen geen topsnelheid van 20 km/u. Je hebt enkel een vaarbewijs nodig indien ze langer zijn dan 15 meter.
 • Snelle motorboot: een snelle motorboot of motorjacht gaat al gauw harder dan 20 km/u. Je hebt in dat geval een vaarbewijs nodig. Dit geldt ook als je gaat voor bootverhuur.
 • Zeilboot: een zeilboot die op motor vaart gaat niet sneller dan 20 km/u. Is de zeilboot 15 meter of langer, dan heb je wel een vaarbewijs nodig.
 • RIB of ander soort rubberboot met motor: De meeste RIB's van een bepaalde lengte hebben een groter motorvermogen waardoor deze dus sneller varen dan 20 km/u. Je hebt in dat geval een vaarbewijs nodig.

Hoe leren varen in Steenokkerzeel?

 • Je volgt een theoretische opleiding bij CruiseTops in de regio van Steenokkerzeel in voorbereiding van het examen bij de overheid
 • Kies je opleiding uit het aanbod aan locaties, zowel in avond- als weekendopleiding
 • Je volgt een praktijktestdag bij een erkend praktijktestcentrum zoals CruiseTops
 • Je dient te slagen voor het theoretisch examen beperkt en/of algemeen stuurbrevet

CruiseTops verzorgt alle administratie om je vaarbewijs, stuurbrevet of ICC aan te vragen.

Leren varen Steenokkerzeel

Meer dan 300+ gingen je voor met het leren varen in de regio Steenokkerzeel

We zijn er, samen met onze enthousiaste instructeurs en partners, terecht fier op dat onze inzet en inspanning worden beloond met lovende recensies uit Steenokkerzeel.

Rating icoon
Wát een ervaring ! ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️Eerst en vooral, wil ik graag Nicole en Robert bedanken voor de top-begeleiding vóór, tijdens maar ook na de cursus. De steeds vriendelijke communicatie en enthousiasme hebben er zeker toe bijgedragen aan mijn mooie behaalde resultaten, zowel voor het BV als voor het AV. Ik ben echt super-blij met de mooie resultaten en kijk halsreikend uit naar mijn behaalde vaarbewijsjes. Ook van harte bedankt voor de superbegeleiding met alle aanvragen. En dan ‘onze’ Jo, de sympathieke topinstrucuteur voor de praktische proeven : 1000x dank, het was een keileuke, boeiende en onvergetelijke dag op het water met toffe mede-cursisten. Doe zo verder beste Toppers van CruiseTops ! En hopelijk tot snel…x
Meer lezen

Tonny V

Cursist

Rating icoon
"Ik zou graag de mensen van Cruisetops willen bedanken voor hun fantastische service!! Ik heb de cursus samen gevolgd met een vriend van mij op 3 zaterdagen en dit was heel aangenaam. De uitleg van Robert is goed en duidelijk. Ook de praktijkdag met Jo was heel leuk en leerrijk. Zelfs na de cursus staan ze klaar om uitleg te geven indien je dit nodig hebt via whatsapp of mail. Ik had vandaag men 2 examens en voor allebei geslaagd. Bedankt Robert, Nicole en Jo. Ik zal jullie zeker aanbevelen bij vrienden en kennissen."
Meer lezen

Nick Anthonissen

Cursist

Rating icoon
Gisteren een heerlijke dag gehad bij Cruisetops - maritiem centrum.Alle ins en outs van Marifonie geleerd voor het src-examen.‘s Ochtends gestart met de theorie. Dit was allesbehalve saai, want de lessen van Robert zijn doorspekt met humoristische anekdotes en aangrijpende verhalen.‘s Middags het praktijkgedeelte.Dit zit zo goed in elkaar dat ik totaal geen angst meer heb om met mijn marifoon aan de slag te gaan.We waren met een groep van 7, zodat iedereen ruim voldoende individuele aandacht kreeg.Ik wil de opleidingen van Cruisetops van harte bij iedereen aanbevelen, ook aan Nederlandse belangstellenden met nautische ambities.Nicole en Robert, hartelijk dank 🙏
Meer lezen

Jan van den Berge

Cursist

Rating icoon
"Wij hebben enorm veel bijgeleerd tijdens de praktijktestdag. Alles werd duidelijk uitgelegd en er was veel tijd voor oefeningen, tips en tricks! Ook voor en na de cursus staat Nicole steeds klaar met een antwoord op maat. Een echte aanrader voor wie van een vriendelijke en professionele service houdt!"
Meer lezen

Peter Van Eyndhoven

Cursist

Rating icoon
"Super leuke dag gehad tijdens het praktijk motorboot voor mijn algemeen stuurbrevet. Ook was de uitleg tijdens de theorielessen erg goed. Zeker aan te raden"
Meer lezen

Stijn Voeten

Cursist

Rating icoon
"Heel goede ervaring met onze lesgever Kristof. Hij heeft alles goed uitgelegd, meerdere keren indien nodig en had voldoende geduld. Aangename ervaring. De boot zelf was ook in orde en in goede staat. Beetje geluk met het weer, de zon was van de partij en geen regen. Weliswaar een snijdende wind, maar dat kon de pret niet bederven."
Meer lezen

Bianca Mortier

Cursist

Enkele aandachtspunten bij het leren varen in Steenokkerzeel

Om te leren varen in Steenokkerzeel moet je een examen afleggen. De eerste stap is het aanmaken van een examendossier. Je dossier wordt voorgelegd aan de representatieve watersportfederatie voor aanvraag van het vaarbewijs, stuurbrevet of ICC. Daarna maak je afspraak bij het examencentrum naar keuze en betaal je het inschrijvingsgeld voor het examen (rechstreeks aan de FOD Mobiliteit).

Heb je hulp nodig bij de inschrijving van je examen stuurbrevet? Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie.

Neem contact op
Hoe behaal ik een internationaal vaarbewijs?

Het ICC (International Certificate for operators of pleasure Craft) is een internationaal vaarbewijs dat in de meeste Europese landen wordt erkend. Om een Belgisch ICC te bekomen volstaat het om Belg te zijn of een officieel verblijfsadres in België te hebben en over een gepast Belgisch vaarbewijs of stuurbrevet te beschikken. Het ICC is levenslang geldig.

Waar kan ik mijn examen stuurbrevet België afleggen?

Het examen kan je afleggen op volgende locaties bij de overheid:

Berchem (Posthoflei 5, 2600 Antwerpen, Berchem): dinsdag en donderdag,   09.00 - 12.00 u en 13.00 - 16.00 u.
Brussel (Vooruitgangstraat 56, 1210 Brussel): donderdag, 09.00-12.00 u en 13.00 - 16.00 u.
Oostende (Natiënkaai 5, 8400 Oostende): dinsdag en woensdag, donderdag (tijdelijk) 09.30 - 12.00 u en 13.30 - 15.30 u.
Namen (Rue des Bourgeois 7 – Bloc A, 5000 Namur): maandag, 10.00 - 12.00 u en 13.00 - 15.00 u.

Hoe oud moet je zijn voor het behalen van je Belgisch stuurbrevet?

Om je vaarbewijs te behalen, moet je minimum 16 jaar oud zijn. Je kan wel al aan de theoretische cursus deelnemen vanaf de leeftijd van 15 jaar. Het vaarbewijs wordt dan uitgereikt bij het bereiken van de leeftijd van 16 jaar.

Hoe lang is het Belgisch stuurbrevet geldig?

Een vaarbewijs of stuurbrevet is levenslang geldig. Je hoeft het dus niet te hernieuwen.

Is het behalen van het Belgisch stuurbrevet moeilijk?

Op het theoretisch examen kan je je zeer goed voorbereiden met onze interactieve cursus en bijhorende examenvragen en oefeningenHet volgen van een cursus is niet verplicht, maar wel sterk aan te raden omwille van de complexiteit van de termen en de diverse toepassingen op berekeningen en kaartpassen.

Welk Belgisch stuurbrevet heb ik nodig op zee?

Het vaarbewijs dat je nodig hebt op zee, is afhankelijk van het type vaartuig dat je wil besturen en het gebied waar je gaat varen. Op onze theoretische cursus voor het vaarbewijs leggen we de verschillende vaargebieden uit met het daartoe benodigde vaarbewijs, stuurbrevet of internationaal vaarbewijs, het zogenaamde ICC.

Kan je een Belgisch stuurbrevet kopen?

Hoedt je voor de illegale praktijken waarbij vaarbewijzen met registratie op websites worden aangeboden. Een Belgisch vaarbewijs kan enkel worden afgeleverd door de FOD-Mobiliteit. De boetes voor namaak zijn hoog en er is strenge controle.

Vragen?

Neem vrijblijvend contact op met een expert voor al je bijkomende vragen

24/7 online of vlot telefonisch bereikbaar voor al je administratieve kopbrekers
Docent voor alle theoretische opleidingen en hoofdexaminator van het praktijktestcentrum
verified_user

98 % slaagkans op al onze opleidingen

Hét aanspreekpunt voor PLEZIERVAART en PROFESSIONELE VAART, voor elk traject de gepaste opleiding!